Nasi Minyak - Curlybabe's Satisfaction: <b>Nasi Minyak</b> II, Daging Haryali & Pajeri <b>...</b> |
Curlybabe's Satisfaction: <b>Nasi Minyak</b> II, Daging Haryali & Pajeri <b>...</b> Posted: 27 Apr 2014 07:33 PM PDT Nasi berperisa lagi..agak2 kalau dah lama tak masak nasi berperisa, the following week mesti tekak ni menjerit2 nak makan nasi bewarna ni..dulu kita pernah kata Mr Hubby tak minat nasi berperisa macam ni..tapi sekarang uh..dia makan tau..hehehe..kalau dulu kita cakap kita masak nasi minyak ke nasi beriani ke, mesti dia cebikkan bibir dia..tahan dia suruh kita masak 'maggi'..ah sekarang bukan main makan lagi weh!!!..hehe...Tulah dia pukulan kita selalu masak nasi macam ni sebab anak2 suka sangat nasi gini..so the father got no choice dah terikut suka juga..hehe... ke kita masak sedap ah?..wakakaka...perasan kejap...:) Kali ni kita cuba pulak masak nasi minyak recipe lain pula..recipe dari Tulip77 kat myresepi tu..Sedapppp..kita lawankan dengan daging haryali dan pajeri nenas. Nasi Minyak
Cara-cara
Cara:- Kecilkan api dan renihkan selama 5 minit, sehingga rempah berpisah dari minyak. Kemudian masukkan daging kambing, kacau rata selama 2 minit. Tuang lagi 21/4 cawan air, masukkan kentang dan garam. Masak lagi sampai daging lembut dan naik minyak. Diperingkat ini hendaklah dikacau selalu. Kemudian matikan api. Taburkan lebihan daun ketumbar, tetapi jangan dikacau lagi. Semasa hendak menghidang barulah dikacau. Hidangan ini lebih lazat jika disaji sekurang2nya satu jam selepas dimasak. anda boleh juga masukkan kentang sebiji dua jika suka. Masukkan semasa dagingnya sudah masak 3/4 empuk. Paling enak disajikan dengan roti perancis, roti perata atau nasi minyak. Pajeri NenasTried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction Bahan:- 1 biji nenas dipotong dan buang tempuluhnya 1 batang kayu manis 1 bunga lawang 4 cengkih 3 biji pelaga 5 biji cili padi merah/hijau 1 biji cili merah dibelah dua 1 biji cili hijau dibelah dua 2cm halia dihiris 2 biji bawang besar dihiris 2 biji bawang putih dihiris 1 sudu besar kunyit serbuk 1 sudu kecil biji sawi 1/4 cawan air 2 sudu besar cuka 1 sudu besar gula garam & serbuk perasa Cara:- Tumis kayu manis, bunga lawang, cengkih & pelaga hingga naik bau. Masukkan bawang besar & bawang putih hiris, biji sawi serta serbuk kunyit. Kacau hingga layu. Masukkan gula, cuka, garam & perasa dan air.Masukkan nenas yang telah dipotong/hiris tadi serta cili. Gaul rata sehingga nenas masak & lembut. |
You are subscribed to email updates from "nasi minyak" - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment