Sunday 9 March 2014

Nasi Minyak - Nasi Lemak Lover: Nasi Minyak (Savoury Rice with saffron) 番红花 ...

Nasi Minyak - Nasi Lemak Lover: <b>Nasi Minyak</b> (Savoury Rice with saffron) 番红花 <b>...</b>


Nasi Lemak Lover: <b>Nasi Minyak</b> (Savoury Rice with saffron) 番红花 <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2014 08:17 PM PST

I like to cook this savoury rice (Malay called this as Nasi Minyak) whenever I cook Ayam Masak Merah or Curry, because they are the best combo! Few bloggers came to my house during CNY, I cooked this rice to go with chicken curry that they brought.

Saffron 番红花

Add hot water to the saffron, then tint rice with this saffron water. So you can have nice yellow colour on the rice. 


The usual nasi minyak is cooked with ghee, evaporated milk and a lot of spices, but my version only use a bit of butter and use less spices, because my family couldn't accept too strong taste of spices and too buttery taste of rice. Also all ingredients are easy to find in my pantry.

Nasi Minyak (Savoury Rice with saffron) 番红花油饭

3 cups Basmati rice

5 and 1/2cup water

1 cinnamon stick

5 cardamoms
20g butter (salted)
3 shallots, sliced
2 garlics, sliced
4 pandan leaves ( screwpine leaves), knotted , optional
3/4tsp salt

A pinch of Saffron, soak in 1tbsp hot water for 10mins

Method

1. Wash and drain rice, add in water.
2. Heat up a non-stick frying pan, add in butter, shallots and garlics and sauté till aroma.
3. Add in cinnamon stick and cardamom and mix well. Remove from heat then pour the mixture into rice, add in salt and stir well.
4. Add in knotted pandan leaves, and cook the rice.
5. Once rice cooker switch to "warm" mode, sprinkle saffron water on few spots.
6. Once rice is cooked, fluff rice with chopsticks (you can see some rice tinted with yellow ).
7. You may serve with Ayam masak merak, chicken curry or etc, and Pickled cucumber, carrot and onions. 

Recipe by Sonia aka Nasi Lemak Lover

It&#39;s All I Have to Bring Today: Kek Coklat + Kindy + <b>Nasi Minyak</b>

Posted: 20 Feb 2014 04:11 AM PST

Kek Coklat + Kindy + Nasi Minyak

Boleh macam ni?

Hahaha!

Pagi tadi mintak suami hantarkan kami bertiga ke rumah Sarah.Motif adalah,harini 1st day Damia masuk kindy.Alhamdulillah dia langsung tak nangis.After I serahkan borang yang dah siap diisi kat teacher dia,I pun duduk la kat sebelah dia tapi selamba Damia tanya I ,"Bonda buat apa lagi kat sini?Pergilah balik".Hamboi!Hamboi!Hamboi!

Bangun awal harini prepared lunch untuk suami dan juga TEA + SNACK + LUNCH for Damia.Settle semua hal,angkat Dian,kejutkan Damia (dua2 tak mandi) terus kerumah Sarah suami hantar.Actually rumah Sarah dekat sangat dengan State School dan kindy Damia so planned harini nak lepak rumah dia.Sampai kat depan pintu rumah dia tgk jam baru 6.10 pagi tapi suasana dah terang-benderang macam jam 8 pagi.Sekarang memang siang panjang.Phew!Gila awal.Sarah bikin nasi goreng for breakfast.Sedap.Lepak2 jap,nak masuk jam 8,mandikan my kiddos yg busuk tu.

Jadi harini Sarah willing temankan I ke kindy so time I berurusan dengan teacher Damia,Sarah pegang si boolat Dian.I risau Damia nangis so I tunggu la dalam 2 jam jugak dan memang dibenarkan mana2 parents yg nak tunggu anak dia.Bila masuk time for TEA,nampak Damia selamba duduk dengan kawan2 makan cookies.Sikit tak heran pun dengan I.Dia jeling2 macam tu jer so I pun rasa macam dah puas hati,tinggalkan jer la dia so gerak balik rumah Sarah balik.

Bila sampai rumah duk la sembang ngan Sarah cakap pasal baking dan rasa macam teringin pulak nak makan kek coklat.Sarah apa lagi.Terus offer suh baking jer kat rumah dia.Sekali I tengok dia ada complete set untuk baking sekali dgn ingredient semua so dengan menggunakan resepi hantam sajalah,I berjaya la buat sebiji kek coklat desperado namanya.Hihihihi!Ropanya huduh tapi at least puas hatilah sbb dapat makan jugak.


Kek pertama yang I buat sejak duk sini : (

Lepas masak cake,Sarah nak masak nasi ayam tapi sekali halia pulak tak cukup.Jadi memandangkan I dah bukak satu tin susu cair just utk bikin cake ni,jadi ada berbaki lagi susu tu,so I volunteer nak masakkan nasi minyak.So harini kami lunch nasi minyak ayam merah.Alhamdulillah.

Lepas tu dalam jam 2.30 ptg,pergi ambil Damia kat kindy.Around 4 ptg suami pun datang jemput tapi mmg penat betul la harini ke hulu ke hilir.Tapi takpe la.1st day memang kelam-kelibut dan by tomorrow I pergi hantar Damia naik bus.Ptgnya ayahanda jemput.So esok I ada banyak masa nak berehat dan Jumaat suami akan pulang awal untuk solat Jumaat so dia awal2 cakap taknak bwk lunch sbb nak lunch kat rumah jer.Kat sini tiada halangan beragama dan dilarang sama sekali menghalang rutin agama orang lain.Dan sebab itulah boss suami tu faham  hari Jumaat adalah solat Jumaat bg lelaki yang beragama Islam so diorang bagi perlepasan pulang lebih awal.

Owh I love Friday.

So salam Jumaat in advanced untuk semua :)

Resepi <b>Nasi Minyak</b> Terengganu | Koleksi Resepiku

Posted: 08 Feb 2014 10:30 PM PST

Resepi Nasi Minyak Terengganu | Koleksi Resepiku

Koleksi Resepi Masakan ingin berkongsi resepi masakan iaitu Nasi Minyak Terengganu. Nasi Minyak Terengganu ini cukup terkenal di pantai timur khususnya di Terengganu. Selamat mencuba resepi masakan ini...

Bahan-bahan :

  • 1 sudu bawang mesin
  • 2 sudu Butter cup
  • 1 biji bawang besar di potong mayang
  • 1/2 tin susu cair
  • 3cm halia di ketuk
  • Minyak masak
  • Pewarna
  • 4 cawan Beras
  • 4 cawan air
  • 2 helai daun pandan
 Rempah kasar

  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • kulit kayu manis

Cara-cara memasak:

  1. Panaskan kuali, masukkan butter cup bersama minyak masak.
  2. Masukkan rempah kasar, tumis sampai naik bau.
  3. Masukkan bawang  mesin dan bawang besar yang  dimayang bersama halia .
  4. Tumis hingga bawang  sedikit garing. Masukkan daun pandan.
  5. Masukkan susu cair dan 1 cawan air. Biarkan ia mendidih sekejap.
  6.  Masukkan bahan yang telah mendidih tadi ke dalam periuk nasi elektrik. Masukkan 2 cawan lagi air.Biarkan ia mendidih seketika.
  7. Masukkan beras yang telah  siap dicuci ke dalam periuk.Masukkan sedikit pewarna.
  8. Masukkan sedikit garam.Tunggu hingga nasi masak.
  9. Sedia dihidang.

SriRasa BiDara: <b>NASI MINYAK</b>

Posted: 24 Feb 2014 05:44 AM PST

Assalamualaikum

Selamat malam semuanya. Kabareiiii, waras? Wah.......menjawa kita malam nie ye......poyo je, saje je pun, bukan tau pun cakap jawa. Bukan apa, saya teringat pulak masa masuk kelas siang tadi. Bila tanya2 sembang2 dengan budak2, dia orang bukan main loyar buruk lagi. Bila saya cakap hawau je!!! terkeluar perkataan ganas orang melaka, ganas sikit la........dia orang bantai balas cakap jawa pulak.....cehhhh!!!! saje je kan nak kenakan pengajar dia. Mentang2 dia orang gamai anak2 jawa termasuk cina jawa india jawa hihihi.........memang kelakar budak2 nie tapi bila datang perangai degil rasa macam nak kunyah je dia orang tu.

Dah lah! kita lupakan kisah pelajar2 tu. Kalau nak citer pasal pelajar2 nie memang sampai lusa pun tak habis. Hari2 pengajar masuk kelas, hari2 ler dengo pengajar citer macam2. Sian budak2 nie.........macam2 feel, boleh buat cik nye histeria hihihi.........Kita lupakan seketika cerita pelajar2 ilp nie, kita beralih pulak pada n3 saya malam nie........

Post malam nie resepi nasi minyak. Nasi minyak nie saya masak lawan dengan kurma ayam hari tu. Saya kalo nasi selain nasi putih macam ade kureng sikit. Makan memang makan tapi kata orang sekadar merasa sahaja bukan makan sungguh2 macam makan nasi putih. Kalau nasi ayam saya memang suka sangat2.

Nasi minyak nie pun saya main campak2 jer, janji suami saya suka rasanya, kira ok ler tu. Bahan2 pun yang mana ada. Suami saya memang suka kalo apa2 jenis nasi selain nasi putih. Dia memang berselera dan tak kisah dengan apa yang saya masak, tak cerewet. Cuma kalo masak apa2 sayur dia tak suka sebab dia tak minat makan sayur, sampai saya pun dah terikut2 stail dia tak makan sayur. Tapi saya suka makan ulam2an, wajib ada.......kalo tak nanti makan tak kenyang mandi tak basah kata orang hahaha.........layan kan jerrr..............

NASI MINYAK

Bahan2:

3 cawan beras 
3 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar kismis
1 helai daun pandan - siat2 dan simpulkan
3 sudu besar susu cair
Air
garam

Bahan tumis:

1 kuntum bunga lawang

3 kuntum bunga cengkih

1 batang kulit kayu manis

3 biji buah pelaga

1 labu bawang besar*

2 ulas bawang putih*
1 inci halia* (*dihiris)
1 batang serai - dititik
sedikit kismis
bawang goreng

Cara2:
1. Basuh beras macam biasa dan tapiskan.
2. Panaskan minyak sapi. Tumiskan bahan tumis hingga berbau wangi.
3. Masukkan beras dan kacau rata.
4. Masukkan susu cair, air, kismis daan garam. Sukatan air ikut macam biasa ditanak.
5. Setelah masak hidangkan bersama kismis dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment